Melvit
Kasza manna 400 g
- Gramatura: 400 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 12
- na warstwie: 120
- na palecie: 1440
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1441 kJ / 340 kcal
- Białko:10 g
- Błonnik:5 g
- Węglowodany:70 g
- Cukry:0 g
- Tłuszcze:1,1 g
Opis:
Kasza manna to jeden z tych produktów, które budzą wiele wspomnień z dzieciństwa. Zazwyczaj kojarzy się z delikatnym, kremowym daniem podawanym na ciepło, szczególnie z dodatkiem soku malinowego. Jednak stanowi on nie tylko smakołyk z przeszłości, ale także składnik, który znajduje swoje miejsce w nowoczesnych przepisach. A czy wiesz, z czego jest kasza manna? Otóż powstaje ona z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy.
Jak zrobić kasze manna, by była smaczna?
Podstawowy sposób przygotowania kaszy manny jest wyjątkowo prosty. Wystarczy zalać ją wrzącą wodą lub mlekiem, a następnie gotować przez kilka minut. Wszystkie proporcje najlepiej dopasować według własnych preferencji, aczkolwiek przyjęło się, że na 100 g kaszy manny dajemy 250 ml płynu.
Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, dodaj odrobinę masła lub śmietany. Możesz również wzbogacić danie o ulubione przyprawy – cynamon, wanilię, a także owoce lub bakalie. Jak ugotować kaszę mannę, aby była idealnie gładka? Podczas gotowania stale mieszaj grysik, by uniknąć grudek.
Czy kasza manna jest zdrowa? Sprawdźmy makro i mikroelementy
Kasza manna to produkt, który mimo swojej lekkiej konsystencji, kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim stanowi źródło witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B1 wspomaga przemiany energetyczne w organizmie, natomiast witaminy B2 i B3 są niezbędne do utrzymania zdrowej skóry oraz błon śluzowych. Kasza manna zawiera również niewielkie ilości kwasu foliowego, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga on prawidłowy rozwój płodu.
W kwestii minerałów kasza manna dostarcza takich pierwiastków jak:
- magnez wspomagający pracę mięśni i układu nerwowego,
- potas regulujący równowagę wodno-elektrolitową w organizmie,
- żelazo biorące udział w produkcji czerwonych krwinek,
- jod odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, która z kolei reguluje przemiany materii w organizmie, w tym spalanie węglowodanów i tłuszczów.
Ile kcal ma kasza manna?
Spożywając 100 g kaszy manny, dostarczamy organizmowi około 340 kcal. Jest to umiarkowana wartość energetyczna, więc warto ją wybrać na śniadanie lub lekką przekąskę.
Jakie pyszności przygotujesz z kaszy manny?
Z kaszy manny od Melvit można „wyczarować” wiele smakowitych dań. Placki z kaszy manny to świetny wybór dla dzieci – lekkie, delikatne oraz łatwe do przygotowania. Można je podać z owocami, jogurtem lub miodem, tworząc pyszny, zdrowy posiłek. Dla dorosłych idealnym rozwiązaniem będzie ciasto z kaszy manny – wilgotne, lekkie i łatwe do strawienia, które przypadnie do gustu seniorom. Jednak ten produkt świetnie sprawdza się także w zupach, zapiekankach, a nawet jako zagęstnik do sosów czy gulaszy, nadając potrawom gładką, kremową konsystencję.
Sprawdź jak ugotować kaszę mannę TU