Lunchowy marynowany boczniak z żółtą soczewicą
Składniki:
- ½ szklanki żółtej soczewicy Melvit
- 2 boczniaki
- rukola
- kiełki brokułów i rzodkiewki (lub inne, dowolne)
- ogórek kiszony
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cebula
- kurkuma, kumin, sól, pieprz
- papryczka chilli
- czosnek
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- opcjonalnie: hummus (ciecierzyca Melvit ugotowana i zmiksowana z czosnkiem, oliwą i pastą tahini)
Sposób przygotowania lunchowego marynowanego boczniaka z żółtą soczewicą:
1) Boczniaki grillować na patelni grillowej lub zwykłej bez tłuszczu, aż zaczną się brązowić.
2) Wymieszać olej rzepakowy z posiekaną drobno natką pietruszki, tymiankiem, czosnkiem i sosem sojowym. Powstałym sosem skrapiać boczniaki i smażyć po pół minuty z każdej strony
3) Soczewicę ugotować z kurkumą i kuminem i ulubionymi przyprawami, pod przykryciem, nie mieszając w trakcie gotowania.
4) Boczniaki podawać z soczewicą, ogórkami z cebulą oraz rukolą i kiełkami.