Mhammas z ziemniakami, młodym bobem i garścią pachnącego koperku
Składniki:
- 1 torebka mieszanki Trendy Lunch z groszkiem i grzybami
- pół łyżki masła klarowanego
- łyżka sosu sojowego z cytryną Ponzu lub sos sojowy i wyciśnięty sok 1/4 cytryny
- 2 łyżki oleju sezamowego jasnego
- resztka ugotowanego i obranego bobu
- pół pęczka pachnącego koperku
- 3 młode ziemniaki (tylko tyle mi zostało)
- szczypta soli do smaku
- 1-2 łyżki naturalnego jogurtu roślinnego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania mhammas z ziemniakami, młodym bobem i garścią pachnącego koperku:
Bób obieram z łupinek do miski, koperek szatkuję na drobno. Sos sojowy mieszam z olejem sezamowym i sokiem z cytryny, chyba że jestem w posiadaniu sosu ponzu.
Ziemniaki obieram, myję i kroję na ćwiartki. Torebkę Trendy Lunch rozcinam a zawartość wsypuję do rondla razem z ziemniakami. Chwilę podprażam na maśle klarowanym z odrobiną soli, zalewam szklanką gorącej wody i gotuje aż mieszanka wchłonie wodę. Do ciepłej dodaję bób, polewam sosem i posypuję obficie koperkiem. Całość mieszam i podaję na ciepło. Można dodać plasterki świeżej rzodkiewki albo kawałki pachnącego pomidora czy liście sałaty lub rukoli. Nie mogę się opanować i wyjadam część prosto z rondla, zanim jeszcze trafi na talerz. Pysznie się komponuje z jogurtem roślinnym, kokosowy w tym zestawieniu naprawdę wymiata!