Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych warzyw
Składniki:
- 1 saszetka kaszy Bulgur MELVIT
- 10 brukselek
- 1 mały batat
- 1 burak czerwony
- Garść natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania sałatki z kaszy bulgur i pieczonych warzyw:
Kaszę bulgur ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Brukselki umyj i pokrój na pół, batata i buraka obierz, a następnie pokrój w kostkę. Warzywa ułóż na blaszce, obłej dwoma łyżkami oleju, oprósz solą i piecz ok. 20-30 minut w 200 stopniach (burak może wymagać dłuższego pieczenia). W czasie pieczenia warzyw przygotuj sos – wymieszaj musztardę, miód, oliwę i sok z cytryny. Kaszę umieść w misce, dodaj do niej upieczone warzywa oraz posiekaną natkę pietruszki. Polej sosem i dokładnie wymieszaj. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem.