Wege gołąbki bez zawijania
Składniki:
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy MELVIT
- 1/2 szklanki kaszy pęczak MELVIT
- 1 cebula
- 300 g pieczarek
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1/2 szklanki kaszy manny MELVIT
- 700 g passaty
- 200 ml bulionu
- Sól, pieprz, szczypta cukru do smaku
Sposób przygotowania wege gołąbków bez zawijania:
Soczewicę i kaszę ugotuj osobno w osolonej wodzie, przestudź. Cebulę posiekaj w kostkę, pieczarki i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, kapustę poszatkuj na drobno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia, następnie dodaj marchewkę i pieczarki, smaż ok 5 minut co chwilę mieszając. Dorzuć kapustę i smaż do momentu aż zmięknie – nie potrwa to długo. W razie konieczności możesz podlać odrobiną wody. Kaszę umieść w misce i lekko zmiksuj blenderem ręcznym by zrobiła się klejąca, dodaj soczewicę i warzywa z patelni oraz 2 jajka i kaszę manną. Konsystencja będzie niezbyt zwarta, przekładając z ręki do ręki formuj gołąbki z owalne kształty i układaj w formie do pieczenia. Passat i bulion wymieszaj w misce, dopraw i polej gołąbki. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.