Dyniowy pudding chia
Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego
- 4 łyżki nasion chia
- 1/2 szklanki puree dyniowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 300 g jogurtu kokosowego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 150 g orzechów włoskich
- 100 g daktyli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania dyniowego puddingu chia:
Mleko wlej do miski, dodaj nasiona chia, puree, cynamon oraz syrop klonowy. Dokładnie wymieszaj
wszystko widelcem lub trzepaczką, najlepiej kilka razy z kilkuminutowych odstępach. Przełóż do
pucharków, w których będziesz podawać deser i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Przed
podaniem przygotuj mus jogurtowy mieszając ze sobą jogurt kokosowy z jogurtem oraz kruszonkę z daktyli
i orzechów. Orzechy włoskie i daktyle posiekaj razem na desce, przełóż do miski, dodaj olej kokosowy i
wymieszaj dłonią wcierając olej z daktylami i orzechami. Wstaw do lodówki na kilka minut lub dłużej. Na
gotowe deserki nakładaj jogurtowy mus i posypuj kruszonką.