Naleśniki bezglutenowe z burakiem
Składniki:
- 50 g masła
- 400 ml mleka
- 100 g mąki owsianej MELVIT
- 30 g mąki ryżowej MELVIT
- 50 g mąki ziemniaczanej MELVIT
- 3 jajka
- Szczypta soli
Hummus buraczany
- 2 gotowane buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz do smaku
- 1 bakłażan
- Oliwa do smażenia
- Świeży szpinak do podania
Sposób przygotowania naleśników bezglutenowych z burakiem:
Masło rozpuść, wlej do miski razem z mlekiem, jajkami i mąkami. Dokładnie wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiego ciasta. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Odstaw. Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z posiekanym czosnkiem i jogurtem. Dopraw do smaku i odstaw. Bakłażana pokrój w plastry, oprósz solą i smaż na dobrze rozgrzanej oliwie z obu stron do zarumienienia. Naleśnik posmaruj hummusem, ułóż świeży szpinak, na nim startego buraka i plaster bakłażana. Złóż jak wrapa i podaj.