La Chef
Kasza bulgur 3 kg
- Gramatura: 3 Kg
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 1
- na warstwie: 14
- na palecie: 252
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1385 kJ/ 330 kcal
- Białko:13 g
- Błonnik:8 g
- Węglowodany:62 g
- Cukry:0 g
- Tłuszcze:1.5 kg
Opis:
Kasza bulgur uzyskiwana jest z najbardziej wartościowej pszenicy – durum.Najpierw ziarna poddawane są procesowi gotowania, później suszenia i na koniec, aby pozbyć się otrąb i zarodków pszennych zostają rozdrobione.
Największą popularnością kasza cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu. Z powodzeniem zastępuje w kuchni ziemniaki i makaron.
Bulgur posiada więcej białka niż tłuszczu, ma niski indeks glikemiczny – 46dzięki temu po zjedzeniu nie następują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Daje uczucie sytości i energii na dłużej, dlatego często sięgają po niego osoby aktywne fizycznie i dbające o linię.
Kobiety w ciąży i osoby borykające się z problemem niedokrwistości powinny włączyć do swojej diety kaszę, ponieważ uzupełnia ona niedobory kwasu foliowego.
Błonnik pokarmowy zawarty w bulgurze odgrywa ważną rolę w leczeniu chorób układu naczyniowo-sercowego po przez zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL.
Bulgur jest składnikiem wielu orientalnych dań to podstawowy składnik bardzo popularnej w Turcji sałatki Tabbouleh. Można go wykorzystać również podczas przygotowania przekąsek, deserów, faszerowanych warzyw, głównych dań obiadowych – doskonale smakuje jako dodatek do ryby lub mięsa.