Stanowisko Zarządu Spółki Melvit S.A. w sprawie wycofanych produktów.

Szanowni Państwo w związku z wycofaniem naszych produktów jaglanych z rynku pragniemy serdecznie przeprosić naszych konsumentów za zaistniałą sytuację. Niestety problem obecności glifosatu w produktach jaglanych jest niezwykle złożony. Mimo restrykcyjnych norm jakie mamy w naszym Zakładzie Produkcyjnym nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować zanieczyszczonego surowca. Mimo tego, że od naszych dostawców wymagamy badań potwierdzających zgodność surowca i sami również zlecamy takie badania doszło do sytuacji, w której na rynku pojawiły się produkty z przekroczoną normą glifosatu. Wynika to ze sposobu badania surowca, w zależności od tego, z której części partii pobierana była próba wynik może się różnić. Niestety nie jest fizycznie możliwe przebadanie całej dostawy zboża, możemy bazować tylko i wyłącznie na pobranych próbach.

Aby uniknąć w przyszłości podobnych sytuacji konieczne jest poprawienie jakości zboża, co wiąże się z jego kontrolą już na poziomie pola, na którym jest uprawiane. Problem nie zniknie dopóki Unia Europejska i Ministerstwo Rolnictwa nie wprowadzą ograniczeń bądź zakazu stosowania glifosatu przez rolników tak jak zrobiły to Czechy w 2019 roku.

Mając na uwadze dobro naszych Konsumentów w marcu podjęliśmy kroki, aby wspólnie z innymi producentami podjąć rozmowy z Ministrem Rolnictwa. Niestety działania te zostały przerwane przez sytuację epidemiologiczną, ale już powróciliśmy do prac nad tym projektem. Mamy nadzieję, że planowane rozmowy doprowadzą do podjęcia odgórnych decyzji, które wpłyną na praktyki rolników, co poskutkuje poprawą jakości zboża wykorzystywanego do produkcji, a tym samym wyeliminują zanieczyszczone produkty z rynku.