Aktualności
Warsztaty kulinarne z dietetyki sportowej w Food Lab Studio
Warsztaty kulinarne z dietetyki sportowej organizowane przez ADS i Food Lab Studio. Były skierowane do wszystkich osób zainteresowanych dietetyką oraz aktywnością fizyczną, zarówno profesjonalistów, jak i osób które chcą zwiększyć swoją świadomość żywieniową i zdolności kulinarne. W warsztatach uczestniczyli nasi ambasadorzy Fit Loversi.
Główną ideą spotkania była odpowiedź na pytanie w jaki sposób połączyć koncepcję dietetyki opartej na dowodach naukowych z codzienną praktyką. Największą atrakcją podczas spotkania było wspólne gotowanie.
Jednym z kluczowych punktów programu była kwestia posiłków przed i po treningu.
Posiłek przed treningiem powinien zapewnić dobre samopoczucie i być przede wszystkim lekkostrawny Uczestnicy wspólnie przygotowali shake owocowy z płatkami owsianymi i masłem orzechowym, pastę Dr. Budwig z chudego twarogu i oleju lnianego.
Po ćwiczeniach organizm potrzebuje regeneracji, dlatego warto wtedy zjeść posiłek bogaty w węglowodany i białko. Przykładowe dania po aktywności fizycznej – sałatka z kaszy gryczanej białej, warzyw i indyka, szybki bulion warzywny. Posiłki te świetnie regenerują mięśnie po treningu.
Na śniadanie prowadzący zaproponowali – szakszukę z pomidorami i podpłomyki z mąki orkiszowej, a na deser: jabłka pod kruszonką w wersji raw i smoothie warzywny.
Wszystkie dania wyglądały pięknie i doskonale smakowały, a co najważniejsze zostały przygotowane z naturalnych składników.