Aktualności
Wyniki konkursu: Pyszne Wakacje z Melvit
Nasz wakacyjny konkurs organizowany za pośrednictwem Facebook, cieszył się ogromną popularnością a wszystkie przepisy oraz zdjęcia były niezwykle inspirujące, apetyczne i trudno było wyłonić zwycięzcę.
Największą kreatywnością w przedstawieniu na fotografii dania przygotowanego z produktów Melvit i tym samym nagrodę główną Thermomix® TM6 trzymałą Pani Małgorzata. Serdecznie gratulujemy,
Przedstawiamy zwycięską publikację oraz Laureatkę konkursu “Pochwal się ulubionym daniem tego lata!”
A oto zwycięska publikacja konkursowego zadania
Wakacyjna , mocno gorąca sjesta z Melvit S.A.🔥☀️🔥Wakacje to czas odpoczynku i relaksu. Przygotowanie dania na ognisku będzie doskonałym pomysłem na spędzenie letniego wieczoru. Produkty Melvit idealnie łączą się z sezonowymi warzywami i owocami. Dzięki nim szybko i pysznie odpoczniemy. Mieszkam na wsi. Kocham wiejskość, naturę, wolność ale i nowoczesność. Postanowiłam wszystko połączyć w moim daniu konkursowym, na które zapraszam.
Kociołek z ogniska z rybą i szpinakiem.
Cukinia faszerowana, zrelaksowana na sianku.
Kokosowe chia z brzoskwinią i leśnymi jagodami.
Kociołek z ogniska z rybą i szpinakiem, potrzebujesz:
– 2 torebki Trendy Lunch Greece Melvit
– Pstrąg wypatroszony
– 1op Konopii z otrębami lnianymi Melvit
– 1op Melvit Crispy Pieczywo chrupki żytnie z pomidorami i bazylią
– 150g szpinaku
– 6-8 szt. pomidorów suszonych w oleju
– Pomidor
– Pół żółtej, czerwonej i zielonej papryki
– cytryna
– Pół czerwonej cebuli
– ząbek czosnku
– Masło
– Natka pietruszki
– Sól, pieprz
Pstrąga myjemy i obsuszamy. Solimy i pieprzymy, zarówno z wierchu jak i w środku. Wkładamy do środka pokrojony ząbek czosnku, plasterki cytryny, natkę pietruszki oraz kawałeczki masła. Na wierzch kładziemy plasterki cytryny. Całość luźno zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na żar do ogniska – 8 minut na każdą stronę.
Do kociołka wlewamy 500ml wody, wysypujemy zawartość dwóch saszetek Trendy Lunch Greece Melvit. Dodajemy pokrojoną paprykę żółtą, czerwoną i zieloną oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość delikatnie solimy. Kociołek ustawiamy w ognisku na ok. 12 minut. Zestawiamy z ogniska i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
Suszone pomidory oraz świeżego pomidora kroimy w grubą kostkę. Dodajemy szpinak baby oraz kilka łyżek oleju z pomidorów suszonych. Mieszamy. Na wierzch posypujemy pokruszonym grubo pieczywem chrupkim żytnim z pomidorami i bazylią Melvit Crispy.
Kaszę, pstrąga oraz szpinak wykładamy na talerz. Pstrąga posypujemy nasionami konopii z otrębami lnianymi Melvit.
Cukinia faszerowana
– 1 cukinia
– Wegetarian Trendy Farsz Melvit 1op
– Bulgur kasza z vermicelli Melvit pół szklanki
– Masło
– sól, pieprz
Przygotowujemy farsz. Zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli ,wsypujemy Wegetarian Trendy Farsz Melvit i gotujemy do czasu wchłonięcia wody. Dodajemy łyżkę masła i pieprz do smaku. W drugim garnku zagotowujemy ¾ szklanki wody, dodajemy szczyptę soli. Wsypujemy pół szklanki Bulgur kasza z vermicelli Melvit i gotujemy pod przykryciem ok.8minut, aby kasza była al dente.Wegetariański farsz łączymy z kaszą bulgur. Cukinię przekrajamy na pół, wydrążamy środek, solimy i nadziewamy farszem. Zapiekamy w piekarniku przez 30 min. w temp180stopni. Cukinię wykładamy na talerz z siankiem. Dla odważnych sianko można podpalić dla wydobycia smaku.
Kokosowe chia z brzoskwinią i leśnymi jagodami.
– ¼ szklanki nasion chia Melvit
– 200ml mleka kokosowego
– 150ml wody
– Syrop klonowy do smaku
Do rondelka wsypujemy nasiona Chia Melvit. Zalewamy mlekiem kokosowym i wodą. Dodajemy syrop klonowy do smaku. Zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień na minimalny, przykrywamy i tak gotujemy przez 10 minut. Przekładamy do słoiczków, pucharków. Brzoskwinie blendujemy razem ze skórką, dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz syrop klonowy do smaku. Musem brzoskwiniowym uzupełniamy słoiczki do pełna. Posypujemy jagodami i ozdabiamy liśćmi mięty.
Smacznego💚