Wybierz rodzaj i ilość kaszy.
Naucz się gotować wszystkie rodzaje!
PAMIĘTAJ:
Wszystkie kasze przed gotowaniem należy przelać obficie zimną wodą!
Nie mieszaj kaszy podczas gotowania bo przywrze bo garnka!
Na koniec pozostaw kaszę pod przykryciem, aby spokojnie wchłonęła całą wodę!
- Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy przelać na gęstym sicie zimną wodą, energicznie poruszając sitko dotąd aż woda wypływająca z kaszy będzie przezroczysta.
Następnie należy kaszę przelać wrzątkiem dwa razy. - Kaszę jaglaną można przed gotowaniem podprażyć na suchej patelni lub na odrobinie masła klarowanego.
- Kaszę należy zamieszać tylko bezpośrednio po wrzuceniu do wody, NIE Powinno się kaszy mieszać podczas gotowania bo może przywierać do garnka.
- Kaszę jaglaną należy gotować na bardzo małym ogniu najlepiej w garnku z grubym dnem.
- Po ugotowaniu kasza powinna postać pod przykryciem jeszcze 5 min.
- Sypką kaszę uzyskamy przez zalanie jej wrzątkiem a lekko lepiącą jeśli gotujemy w zimnej wodzie.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
- Gryczaną przed gotowaniem możesz przelać gorącą wodą.
- Kasza gryczana lubi odstać po przykryciem kilka minut po ugotowaniu.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
- Przed wchłonięciem całej wody, kaszę zdejmij z ognia i pozwól jej dość.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
- Przed wchłonięciem całej wody, kaszę zdejmij z ognia i pozwól jej dość.
- Ważne, żeby pęczak przed gotowaniem przelać zimną wodą, pęczak możesz również namoczyć, będzie wtedy lżej strawny. Pęczak możesz gotować w wodzie połączonej z białym winem wytrawnym, nabierze dzięki temu wytrawnego aromatu.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
- Kaszę orkiszową należy obficie przepłukać zimną wodą.
- Można zalać wrzątkiem lub wywarem warzywnym.
- Nie mieszaj podczas gotowania.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
- Kaszę przed gotowaniem opłucz w zimnej wodzie.
- Żeby kasza była sypka podpraż ją na suchej patelni lub na maśle klarowanym.
- Zanim kasza wchłonie całą wodę zdejmij ją z ognia i pozwól jej dojść.
- Pamiętaj! Nie mieszaj kaszy podczas gotowania!
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
- Kaszę bulgur należy przed gotowaniem przelać zimną wodą.
- Nie mieszaj kaszy podczas gotowania.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
- Kaszy kuskus nie trzeba gotować. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 5 min.
- Kaszę możesz zalać bulionem warzywnym.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.