

Wybierz rodzaj i ilość kaszy.
Naucz się gotować wszystkie rodzaje!
PAMIĘTAJ:
Wszystkie kasze przed gotowaniem należy przelać obficie zimną wodą!
Nie mieszaj kaszy podczas gotowania bo przywrze bo garnka!
Na koniec pozostaw kaszę pod przykryciem, aby spokojnie wchłonęła całą wodę!

ilość porcji:2 porcje
ilość kaszy:0,5 szklanki90g kaszy jaglanej
ilość wody:1 szklanka wody
czas gotowania:15 mindo czasu wchłonięcia prawie całej wody, pod przykrywką kasza lubi sobie "dojść" sama na spokojnie
ilość kaszy:1 szklanka180g kaszy jaglanej
ilość wody:2 szklanki wody
czas gotowania:15 mindo czasu wchłonięcia prawie całej wody, pod przykrywką kasza lubi sobie "dojść" sama na spokojnie

ilość porcji:2 porcje
ilość kaszy:0,5 szklankikaszy gryczanej
ilość wody:1 szklanka wody
czas gotowania:15 minposolić dla smaku
ilość kaszy:1 szklankakaszy gryczanej
ilość wody:2 szklanki wody
czas gotowania:15 minposolić dla smaku

ilość porcji:2 porcje
ilość kaszy:0,5 szklankikaszy jęczmiennej
ilość wody:1 szklanka wody
czas gotowania:15 minutwodę delikatnie posolić
ilość kaszy:1 szklankakaszy jęczmiennej
ilość wody:2 szklanki wody
czas gotowania:15 minutwodę delikatnie posolić

ilość porcji:2 porcje
ilość kaszy:0,5 szklankikaszy pęczak
ilość wody:1 szklanka wody
czas gotowania:15-20 min na małym ogniuwodę delikatnie posolić
ilość kaszy:1 szklankakaszy pęczak
ilość wody:2 szklanki wody
czas gotowania:15-20 min na małym ogniuwodę delikatnie posolić

ilość porcji:2 porcje
ilość kaszy:0,5 szklankikaszy orkiszowej
ilość wody:1 szklanka wody
czas gotowania:15 minut
ilość kaszy:1 szklankakaszy orkiszowej
ilość wody:2 szklanki wody
czas gotowania:15 minut

ilość porcji:2 porcje
ilość kaszy:0,5 szklankikaszy owsianej
ilość wody:1 szklanka wody
czas gotowania:15 minut
ilość kaszy:1 szklankakaszy owsianej
ilość wody:2 szklanki wody
czas gotowania:20 minut

ilość porcji:2 porcje
ilość kaszy:0,5 szklankikaszy bulgur
ilość wody:0,75 szklanki wody
czas gotowania:7 minut

ilość porcji:4 porcje
ilość kaszy:1 szklankakaszy bulgur
ilość wody:1,5 szklanki wody
czas gotowania:7 minut

ilość porcji:2 porcje
ilość kaszy:0,5 szklankikaszy kuskus
ilość wody:0,5 szklanki wody
czas gotowania:5 minutzalać wrzątkiem i odstawić na 5 min.

ilość porcji:4 porcje
ilość kaszy:1 szklankakaszy kuskus
ilość wody:1 szklanka wody
czas gotowania:5 minutzalać wrzątkiem i odstawić na 5 min.
Porady:
- Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy przelać na gęstym sicie zimną wodą, energicznie poruszając sitko dotąd aż woda wypływająca z kaszy będzie przezroczysta.
Następnie należy kaszę przelać wrzątkiem dwa razy.
- Kaszę jaglaną można przed gotowaniem podprażyć na suchej patelni lub na odrobinie masła klarowanego.
- Kaszę należy zamieszać tylko bezpośrednio po wrzuceniu do wody, NIE Powinno się kaszy mieszać podczas gotowania bo może przywierać do garnka.
- Kaszę jaglaną należy gotować na bardzo małym ogniu najlepiej w garnku z grubym dnem.
- Po ugotowaniu kasza powinna postać pod przykryciem jeszcze 5 min.
- Sypką kaszę uzyskamy przez zalanie jej wrzątkiem a lekko lepiącą jeśli gotujemy w zimnej wodzie.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
Porady:
- Gryczaną przed gotowaniem możesz przelać gorącą wodą.
- Kasza gryczana lubi odstać po przykryciem kilka minut po ugotowaniu.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
Porady:
- Przed wchłonięciem całej wody, kaszę zdejmij z ognia i pozwól jej dość.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
Porady:
- Przed wchłonięciem całej wody, kaszę zdejmij z ognia i pozwól jej dość.
- Ważne, żeby pęczak przed gotowaniem przelać zimną wodą, pęczak możesz również namoczyć, będzie wtedy lżej strawny. Pęczak możesz gotować w wodzie połączonej z białym winem wytrawnym, nabierze dzięki temu wytrawnego aromatu.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
Porady:
- Kaszę orkiszową należy obficie przepłukać zimną wodą.
- Można zalać wrzątkiem lub wywarem warzywnym.
- Nie mieszaj podczas gotowania.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
Porady:
- Kaszę przed gotowaniem opłucz w zimnej wodzie.
- Żeby kasza była sypka podpraż ją na suchej patelni lub na maśle klarowanym.
- Zanim kasza wchłonie całą wodę zdejmij ją z ognia i pozwól jej dojść.
- Pamiętaj! Nie mieszaj kaszy podczas gotowania!
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
Porady:
- Kaszę bulgur należy przed gotowaniem przelać zimną wodą.
- Nie mieszaj kaszy podczas gotowania.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.
Porady:
- Kaszy kuskus nie trzeba gotować. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 5 min.
- Kaszę możesz zalać bulionem warzywnym.
Podane porcje są przybliżone, zachęcamy do ugotowania kaszy i sprawdzenia jakie proporcje będą optymalne dla Ciebie i Twojej Rodziny.
Pamiętaj, że gotując kaszę sypką w odpowiednich proporcjach zachowujesz jej wszystkie cenne wartości, nie zrażaj się jeżeli po pierwszym gotowaniu konsystencja kaszy Cię nie zadowoli, następnym razem spróbuj zmienić trochę proporcje lub garnek i z pewnością dojdziesz do wprawy.