Pudding owsiany
Pudding owsiany

co przygotować?

  • 1 szklanka płatków owsianych Melvit SECRET Family
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 daktyle lub śliwki suszone
  • listki mięty do ozdoby
  • pestki granatu
  • kiwi
  • jagody

sposób przygotowania:

1. Na dno garnka z grubym dnem wysypuję płatki owsiane, prażę je na niewielkim ogniu kilka minut, często mieszając. Kiedy płatki będą delikatnie przyrumienione i mają charakterystyczny lekko orzechowy zapach dodaję szklankę wody oraz mleka kokosowego, gotuję na małym ogniu, aż płatki zmiękną. Na koniec dodaję posiekane śliwki suszone, cynamon oraz miód.

2. Całość dokładnie mieszam i pozostawiam pod przykryciem, aż płatki dobrze spęcznieją. W między czasie przygotowuję owoce.

3. Kiedy owsianka dobrze napęcznieje miksuję ją blenderem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Pudding przekładam do miseczki, dekoruję świeżymi owocami oraz listkami mięty. Podaję na ciepło ale smakuje równie dobrze również na zimno.