Granola
Krakersy

co przygotować?

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Melvit Secret Family
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych lub pszennych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżki oleju, najlepiej lnianego
  • 2 jajka
  • 100g fety
  • na sos warzywny: 3 średnie pomidory, 1 średnia cukinia, 1 mała żółta papryka,1 cebula, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, oliwa do smażenia, sól

sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy płatki owsiane z otrębami, solą, mąką i ziołami.

2. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami, dodajemy suche składniki oraz pokruszony ser feta, dokładnie mieszamy łyżką lub ręcznie.

3. Masę owsianą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Ściągamy papier z wierzchu. Po wyrównaniu boków wycinamy prostokąty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min.

4. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wycinamy ze środka ziarna) oraz pomidory, smażymy do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy do smaku solą.

5. Gotowe krakersy podajemy z warzywnym sosem.