Crumble
Crumble

co przygotować?

  • 900 g świeżych lub mrożonych śliwek
  • 250 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 250 g płatków owsianych
  • 250 g mąki migdałowej
  • 2 łyżki miodu

sposób przygotowania:

1. Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj (jeśli używasz świeżych owoców).

2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dwie łyżki miodu, podgrzej i skarmelizuj lekko owoce.

3. 150 g płatków owsianych zmiksuj na bardzo drobno, aż powstanie z nich mączka.

4. Wymieszaj razem mąkę migdałową, zmiksowane i całe płatki oraz brązowy cukier.

5. Dodaj do kruszonki zimne masło i rozdrobnij je palcami.

6. Na blachę wylej skarmelizowane owoce, a całość posyp kruszonką.

7. Piecz w temperaturze 180 stopni aż kruszonka nabierze złocistego koloru, około 25 minut.