Pszenica durum

Bulgur - kuskus

Bulgur - kuskus

Wartość odżywcza kaszy kuskus

Wartość odżywcza produktu w 100g:

Wartość odżywcza kaszy bulgur

Wartość odżywcza produktu w 100g:

 

Pszenica durum to inaczej pszenica twarda, jest jedną ze starszych odmian tego zboża. Uprawiana w suchym kontynentalnym klimacie już od tysięcy lat. Popularna w kuchni arabskiej od niedawna stosowana w kuchni polskiej.

DBA O TWOJE SERCE

Pszenica durum jest źródłem potasu, który obniża ciśnienie tętnicze mając pozytywny wpływ na pracę Twojego serca.

KOI NERWY

Kasza bulgur dostarczy magnezu do organizmu, który działa kojąco na rozdrażnienie, nadpobudliwość i problemy z koncentracją.

WSPIERA JELITA

Pszenica durum jest znacznie bogatsza w błonnik niż pszenica zwykła, dlatego lepiej wspomaga pracę jelit.

WZMACNIA KOŚCI

Jest źródłem fosforu, jednego ze składników budujących kości.

ODŻYWIA KREW

Jest źródłem kwasu foliowego i żelaza, które odgrywają dużą rolę w profilaktyce przeciw anemii i niedokrwistości.

MA NISKI IDEKS GLIKEMICZNY

Pszenica durum nie powoduje skoków glukozy we krwi, tylko stopniowo i po woli uwalnia energię z węglowodanów. Jest korzystna dla osób dbających o linię , ponieważ daje poczucie sytości na dłużej.

ZADBA O TWOJE OCZY

Jest źródłem luteiny, naturalnej substancji stanowiącej odżywcze wsparcie dla oczu.

Z pszenicy twardej produkuje się przede wszystkim makarony oraz kuskus, który również jest formą makaronu, gdyż powstaje z mąki. Kaszą produkowaną poprzez tłuczenie ziaren pszenicy twardej jest kasza bulgur, która zachowuje najwięcej wartości odżywczych zawartych w tym zbożu.

Maia Sobczak

Przepisy Mai Sobczak

Autorka bloga Qmam kasze z zawodu psycholog, dietoterapeuta, konsultantant Ajurwedy (Jiva Ayurveda Institute) .Na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, leczy pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły i stylizuje kulinarnie. W życiu kieruje się zasadą równowagi, pasjonuje się wpływem naturalnych składników na organizm i psychikę, wierzy że sekret szczęścia ukryty jest w codzienności, prostocie i zwykłych gestach. Pisze i fotografuje dla magazynów Kuchnia, Gaga, Kukbuk i Joga. Jest autorką nowej książki o kaszy, prostym i wspierającym jedzeniu pt. "Qmam kaszę. Powrót do korzeni". Razem z Grzegorzem Łapanowskim wydała książkę "Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny". Jako ekspert pojawia się nie tylko w programach kulinarnych, artykułach również prowadzi warsztaty i wykłady. Wspiera poszukujących siebie w zmianie sposobu myślenia o jedzeniu czy w przebudowaniu nawyków żywieniowych.

Kuskus zapiekany z kwaśnym jabłkiem i gruszką

Składniki

  • 1/2 szklanki kuskusu Melvit
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 duża gruszka
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka rodzynek
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • świeży majeranek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • łyżka cukru trzcinowego
  • garść utartych migdałów

Sposób przygotowania

  1. Mleko zagotowuję z rodzynkami i cynamonem. Kuskus myję na sicie, przekładam do miski i zalewam gorącym mlekiem, zostawiam pod przykryciem na około 15 minut.
  2. Jabłko i gruszkę dokładnie myję, przekrawam na pół, wykrawam gniada nasienne i kroję ze skórką na małe kawałki i mieszam z kuskusem. Nastawiam piekarnik na około 180 stopni.
  3. Pozostałe masło mieszam z cukrem i migdałami.
  4. Smaruję niewielkie żaroodporne naczynie masłem, wykładam kuskus wymieszany z owocami, posypuję po wierzchu wymieszanymi migdałami i wstawiam do piekarnika na 20 minut.
  5. Podaję posypane listkami majeranku.
Smacznego!

Bulgur, smażone migdały, winogrona i natka pietruszki

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur Melvit
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • plaster świeżego imbiru
  • czubata łyżka masła klarowanego
  • duża kiść winogron (najlepiej bez pestkowych)
  • garść podsmażonych migdałów
  • 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
  • większa szczypta cynamonu
  • garść poszatkowanej natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Kaszę przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego z dodatkiem świeżego imbiru, zalewam sokiem jabłkowym, wodą i gotuję aż wchłonie płyn.
  2. Winogrona myję, kroję na pół i podsmażam na maśle klarowanym z łyżeczką cukru. Podsmażone mieszam z kaszą i poszatkowaną natką pietruszki. Migdały porządnie podprażam na maśle klarowanym z dodatkiem cynamonu i łyżeczki cukru. Kasze serwuję w szklance z prażonymi, cynamonowymi migdałami na wierzchu.
Smacznego!

Zielona sałatka z kuskusu

Składniki

  • 1 szklanka kuskusu Melvit
  • dwie szklanki wywaru warzywnego
  • 1 zielona papryka
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • łyżeczka pieprzu zielonego w zalewie
  • łyżeczka kaparów
  • 4 łyżki oleju z migdałów
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka czerwona
  • łyżka wyciśniętego soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu

Sposób przygotowania

  1. Kuskus zalewam gorącym wywarem i zostawiam pod przykryciem na około 15 minut.
  2. Paprykę myję i szatkuję w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieram i kroję na drobno.
  3. Pieprz z zalewy szatkuję lub rozgniatam na mniejsze kawałki. Miód mieszam z olejem, czosnkiem, cebulą, cytryną i sosem sojowym. Natkę szatkuję drobno.
  4. Do nabranej kaszy dodaję pozostałe składniki, porządnie mieszam i zalewam mieszanką oleju, cytryny i miodu. Serwuję na świeżo.
Smacznego!
Gotujna1, 2, 3!

Wybierz rodzaj i ilość kaszy.
Naucz się gotować wszystkie rodzaje!

PAMIĘTAJ:
Wszystkie kasze przed gotowaniem należy przelać obficie zimną wodą!
Nie mieszaj kaszy podczas gotowania bo przywrze bo garnka!
Na koniec pozostaw kaszę pod przykryciem, aby spokojnie wchłonęła całą wodę!