Pulpeciki
Pulepciki

co przygotować?

  • 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 1 szklanka płatków owsianych Mlevit
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki przetartych pomidorów
  • wędzona papryka
  • pieprz z młotkowaną kolendrą
  • sól
  • jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • makaron u mnie pełnoziarniste pióra
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • oliwki czarne
  • 2 ząbki czosnku
  • cukinia
  • 1 szklanka przetartych pomidorów
  • 1/2 szklanki wody
  • sól, oregano, kurkuma
  • kulki mozzarelli

sposób przygotowania:

1. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy, jajko, musztardę, przetarte pomidory i wsypujemy płatki. Całość mieszamy, formujemy małe pulpeciki.

2. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy pulpeciki.

3. Makaron gotujemy al'dente. Na tłuszczu na którym wcześniej smażyliśmy pulpeciki podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę, dodajemy do niej starte na tarce marchewki i pokrojoną w plasterki cukinię.

4. Jak warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojone oliwki. Przetarte pomidory mieszamy z wodą i wlewamy do warzyw. Dusimy na średnim ogniu, doprawiamy. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos i pulpeciki. Mieszamy delikatnie drewniana łyżką.

5. Na wierzch dajemy kulki mozzarelli i całość zapiekamy w 180 stopniach około 10 minut. Przed podanie posypujemy rukolą.