1. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy, jajko, musztardę, przetarte pomidory i wsypujemy płatki. Całość mieszamy, formujemy małe pulpeciki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy pulpeciki.
3. Makaron gotujemy al'dente. Na tłuszczu na którym wcześniej smażyliśmy pulpeciki podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę, dodajemy do niej starte na tarce marchewki i pokrojoną w plasterki cukinię.
4. Jak warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojone oliwki. Przetarte pomidory mieszamy z wodą i wlewamy do warzyw. Dusimy na średnim ogniu, doprawiamy. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos i pulpeciki. Mieszamy delikatnie drewniana łyżką.
5. Na wierzch dajemy kulki mozzarelli i całość zapiekamy w 180 stopniach około 10 minut. Przed podanie posypujemy rukolą.