1. W misce mieszamy płatki owsiane z otrębami, solą, mąką i ziołami.
2. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami, dodajemy suche składniki oraz pokruszony ser feta, dokładnie mieszamy łyżką lub ręcznie.
3. Masę owsianą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Ściągamy papier z wierzchu. Po wyrównaniu boków wycinamy prostokąty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 25 min.
4. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (wycinamy ze środka ziarna) oraz pomidory, smażymy do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec wsypujemy posiekaną pietruszkę, przyprawiamy do smaku solą.
5. Gotowe krakersy podajemy z warzywnym sosem.