Przepis na ravioli grande z gryczanym farszem Trendy Lunch

Ravioli grande z gryczanym farszem Trendy Lunch

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

Jak przygotować ravioli grande z gryczanym farszem Trendy Lunch:

Farsz na pierogi podsmażam delikatnie na 1/2 łyżki masła klarowanego, zalewam 2 szklankami wrzątku i odstawiam na 15 minut pod przykryciem. Wędzone śliwki szatkuję na małe kawałki, czosnek obieram, szatkuję i rozcieram na desce z solą. Namoczony farsz nastawiam na ogień i gotuję aż wchłonie całą wodę. Ugotowany odstawiam pod przykryciem na 10-15 minut, potem odkrywam do przestudzenia.

Do farszu dodaję poszatkowane śliwki, czosnek i ewentualnie natkę pietruszki. Dosmaczam solą i pieprzem.

W rondelku rozpuszczam pozostałą część masła klarowanego i podsmażam na nim listki szałwii, dodaję szczyptę soli i odstawiam do serwisu.

Zagotowuję w szerszym garnku wodę na pierogi.

Do większej miski wsypuję 2 szklanki mąki, dodaję sól, pieprz i powoli, stopniowo dolewam gorącą wodę mieszając całość łyżką. Ilość wody, zależy od mąki, więc dolewam małymi porcjami, mieszając porządnie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie klejące więc wyrabiam je aż straci swoją lepkość. Wyrobione ciasto dzielę na połowę, na podsypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowuję porządnie ciasto na cienki “prostokąt”, dzielę nożem na w miarę równe szerokie pasy (około 10 cm szerokości).  W około 10 cm odstępach nakładam na jeden pasek farsz, następnie zwilżam delikatnie ranty ciasta i nakrywam farsz pasem obok. Dopasowuję, czy nawet delikatnie naciągam wierzchni pusty kawałek jak kołderkę i sklejam ciasto, usuwając powietrze z pomiędzy płatów ciasta. Radełkiem wyrównuję brzegi pieroga, tak żeby się ładnie prezentował na talerzu. Gotowe wrzucam do gotującej się wody, gotuję kilka chwil, odławiam i serwuję z ciepłym masłem szałwiowym. 

Przepis na ravioli grande z gryczanym farszem Trendy Lunch
Czas przygotowania:
120 min
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Trudny
Autor przepisu: Maia Sobczak