Przepisy

Wegańskie quiche z ziemniakami w sosie chrzanowym

autor: Maia Sobczak Święta

Składniki:

Jak przygotować:

Do miski wsypuję mąkę, dodaję roztopiony olej kokosowy, 2 łyżeczki chia, szczyptę soli i około 1/4 szklanki mleka kokosowego lub wody. Wszystkie składniki mieszam w misce i wyrabiam z nich ciasto. Owijam je lub chowam do pojemnika i wstawiam do lodówki.  Piekarnik nastawiam na 180 stopni (u mnie górna/dolna grzałka i termoobieg).

Dwie małe tortownice o średnicy około 10 cm smaruję olejem kokosowym, można wykorzystać kokilki do zapiekania - generalnie chodzi o to żeby miały wyższe boki. 

Ziemniaki obieram ze skóry. Szykuję sobie jeszcze jedną miskę, wlewam do niej zimną wodę i bezpośrednio do niej kroję ziemniaki na bardzo cieniutkie (najlepiej 2 milimetrowe) plasterki. Użyj mandoliny z ustawianym ostrzem albo bardzo ostrego noża - polecam mandolinę! Natkę pietruszki szatkuję, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. 

Do kubka wlewam mleko kokosowe, dodaję nasiona chia, czosnek, chrzan, wędzoną sól, sos sojowy, natkę pietruszki i odstawiam na bok.

Ciasto wyciągam z lodówki, rozwałkowuję cieniutko i wykładam nim wysmarowane tortownice. 

 

Spody piekę przez 15 minut w temperaturze 180 stopni aż ładnie się zarumienią i stwardnieją. Wystawiam je z piekarnika, układam płatkami ziemniaków dosyć wysoko i powoli zalewam sosem. Uzupełniam po bokach uważając, żeby sos nie wylał się poza koszyczek z ciasta. Gotowe zawijam folią lub przykrywam i wstawiam do pieca na 10-15 minut, po tym czasie odkrywam całość i piekę przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Podaję na ciepło z gałązką rukwii wodnej, choć ostygnięte są równie smaczne. 

 

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_weganskie-quiche-z-ziemniakami-w-sosie-chrzanowym_208