Przepisy

Trufle herbaciane z mieszanką płatków Melvit

autor: Maia Sobczak Desery

Składniki:

Jak przygotować:

Mleko zagotowuję w rondelku z dodatkiem suszonych fig, herbaty w sitku do zaparzania i imbiru. Ostrożnie wyjmuję herbatę, dodaję masło klarowane i miksuję całość blenderem na gładką masę. Jeśli zajdzie potrzeba, można dodać nieco więcej wody lub mleka do miksowania. Do ciepłej masy dodaję różnych płatków Melvit, podprażone orzechy włoskie, dokładnie mieszam, formuję w dłoniach okrągłe trufelki i obtaczam je w gorzkim kakao. Czasami rozpuszczam dobrą, gorzką czekoladę, wrzucam do niej pojedynczo trufle, wyławiam i wykładam na papier do pieczenia. Potem pakuję je do wyłożonego złotym papierem pudełeczka, owijam wstążką i wstawiam pod choinkę - konieczne z dobrymi życzeniami.

 

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_trufle-herbaciane-z-mieszanka-platkow-melvit_260