Przepisy

Szybki ryż z karmelizowanym porem i bazylią

Składniki:

Jak przygotować:

Por dokładnie myję, odcinam same końcówki z obu stron i szatkuję go na drobno.
 
Opakowanie Trendy Lunch rozcinam nożyczkami, przesypuję do garnka i podprażam na maśle klarowanym z plasterkiem imbiru. Dodaję szczyptę soli, zalewam szklanką wody i gotuję aż wchłonie całą wodę. Odstawiam pod przykryciem na bok.
 
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, dodaję poszatkowanego pora i podsmażam go na większym ogniu. Kiedy się już lekko zeszkli podlewam go sokiem jabłkowym i odrobiną syropu klonowego, dodaję świeżo mielony pieprz i sól do smaku. Po 5 minutach na patelnię wykładam ugotowany Trendy Lunch, całość podsmażam jeszcze chwilę.
 
Na talerz wykładam połowę liści bazylii, ciepły ryż z pachnącym porem i dekoruję z wierzchu pozostałymi listkami. Podaję ciepłe, słodkie i nieziemsko pachnące smakuje zapowiedzią najpiękniejszej wiosny.

 

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_szybki-ryz-z-karmelizowanym-porem-i-bazylia_284