Przepisy

Szybki bakłażan w pomidorach z pysznym quinoa trio i rukwią wodną

autor: Maia Sobczak Obiady

Składniki:

  • 1/2 opakowania Quinoa Trio Melvit
  • 1/2-3/4 szklanki (resztki) tłoczonego soku jabłkowego wymieszanego z wodą
  • łyżka masła klarowanego
  • duży ząbek czosnku
  • 2 plastry imbiru
  • 3 plastry bakłażana pokrojone w kostkę
  • szczypta wędzonej soli 
  • czarny pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (może być resztka passaty)
  • 3 pomidorki 
  • rukiew wodna 
  • opcjonalnie końcówka natki pietruszki

Jak przygotować:

 

Czosnek obieram, szatkuję i posypuję wędzoną solą. Bakłażana kroję w kostkę. Pomidorki myję i kroję na ćwiartki. Natkę pietruszki szatkuję.

Quinoa podprażam w rondelku z plastrami imbiru i odrobinę masła klarowanego, zalewam mieszanką wody z tłoczonym sokiem jabłkowym i gotuję aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewam masło klarowane i podsmażam na wysokim ogniu bakłażana, dodaję czosnek, pieprz, mieszam i powoli dolewam passaty pomidorowej. Całość duszę przez około 5-8 minut aż sos się nieco zredukuje. 

Do miseczki wykładam ugotowaną quinoa, ciepłego i kremowego bakłażana w sosie pomidorowym, posypuję natką pietruszki, pokrojonymi pomidorkami a na wierzchu układam listki rukwii wodnej. Całość fajnie się dopełnia a rukiew wodna dodaje przyjemnej i delikatnej ostrości. Quinoa ugotowana z dodatkiem soku jabłkowego jest słodka i idealna do pomidorowego sosu z bakłażanem.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_szybki-baklazan-w-pomidorach-z-pysznym-quinoa-trio-i-rukwia-wodna_278