Przepisy

Szybka tarta dla niespodziewanych gości

autor: Maia Sobczak Desery

Składniki:

Jak przygotować:

Jabłka obieram i za pomocą mandoliny kroję na cienkie, około 3 mm plasterki omijając ogryzek. Okrawam też boki, te kawałki posłużą mi na spód i boki. Rabarbar, jeśli jest w miarę młody tylko myję i kroję po skosie na 5 cm kawałki. Składniki na spód mieszam dłonią w misce, ugniatam je przez chwilę, żeby chia zdążyła się połączyć w całość. Piekarnik nastawiam na 180 stopni (grzałka góra, dół i termoobieg). Formę na tartę (około 20 cm średnicy) wykładam wymieszaną masą, równam spód i formuję ładne ranty. To ważne, żeby całość była w miarę cienka i równa, potem przyjemniej się taką tartę konsumuje. Spód wstawiam na około 10 minut do pieca żeby się odrobinę podpiekł, wystawiam i wykładam plasterkami jabłek, a potem  z brzegu układam kawałki rabarbaru i podsypuję odrobinę cukrem. Wstawiam do pieca na 5 min. owinięte folią, potem zdejmuję ją i podpiekam, aż się jabłka zarumienią.  Przed podaniem tartę posypuję kwiatami bzu, pysznie smakuje lekko ciepła, więc można podawać niemal z marszu!

 

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_szybka-tarta-dla-niespodziewanych-gosci_215