Przepisy

Szalotki ze szparagami z grilla na mieszance z marchewką

autor: Maia Sobczak Obiady

Składniki:

  • 3 szalotki lub dymki 
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść młodych liści szczawiu lub botwiny
  • torebka Trendy Lunch z marchewką
  • łyżka z okładem  masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy masala tea
  • łyżka sosu sojowego tamari 

Jak przygotować:

Szalotki lub dymki kroję na połówki. Szparagi przełamuję i myję dokładnie. Kroję na połowę, część dolną szatkuję na małe części.

W rondlu rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim połowę przyprawy masala tea i zawartość torebki z Trendy Lunchem, zalewam szklanką wody i gotuję aż całość wchłonie wodę. Do lekko ostygniętej mieszanki dodaję sos sojowy i całość mieszam.

Z łyżeczką lub dwiema masła klarowanego mieszam połowę przyprawy masala tea, smaruję tą mieszanką szparagi i przepołowione dymki. Układam warzywa na grillu i podpiekam porządnie przez 5 minut aż się lekko zarumienią.

Na półmisku wykładam ugotowaną mieszankę wymieszaną ze zgrillowanymi końcówkami szparagów. Na wierzch układam dymki, górną część szparagów i świeże liście botwiny lub szczawiu. 

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_szalotki-ze-szparagami-z-grilla-na-mieszance-z-marchewka_294