Przepisy

Śniadaniowa gryczanka z karmelizowanym jabłkiem, śliwką i szczyptą kakao

autor: Maia Sobczak Śniadania

Składniki:

Jak przygotować:

Jabłko kroję na plastry, śliwki kroję na połówki i dryluję. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego, układam śliwki, plastry jabłka i podsmażam je na dość wysokim ogniu. Na koniec podlewam niewielką ilością syropu klonowego i zdejmuję z ognia. 

3/4 szklanki mleka z wanilią rozgrzewam w rondelku, dodaję kakao, łyżeczkę masła, pół łyżki syropu klonowego i mieszam dokładnie. Do tej mieszanki dokładam płatki gryczane i zagotowuję całość. 

Gotową gryczankę wykładam na talerze lub dwie miseczki, dekoruję owocami, listkami mięty i polewam odrobiną miodu - wszystko zależy od apetytu jedzących, bardzo głodny zje wszystko w pojedynkę!

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_sniadaniowa-gryczanka-z-karmelizowanym-jablkiem-sliwka-i-szczypta-kakao_248