Przepis na sałatkę z pieczonego jarmużu, quinoa z pieczarkami i jabłkiem

Sałatka z pieczonego jarmużu, quinoa z pieczarkami i jabłkiem

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • filiżanka płatków quinoa
  • garść świeżego jarmużu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • łyżeczka przyprawy korzennej do piernika lub masala tea
  • 5 niedużych pieczarek
  • różowa sól
  • łyżeczka sosu sojowego
  • plasterki prażonego kokosa opcjonalnie
  • listki świeżej bazylii lub mięty

Sposób przygotowania sałatki z pieczonego jarmużu, quinoa z pieczarkami i jabłkiem:

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Szykuję płaską blachę i papier do pieczenia. Jabłko myję, kroję na niewielki części razem ze skórką.

Pieczarki obieram i kroję na 4 części. Przesmażam chwilę na wysokim ogniu na końcu dodając szczyptę soli. Wykładam na talerz.

Rozgrzewam delikatnie łyżkę lub dwie oleju kokosowego na patelni, dodaję łyżeczkę korzennej przyprawy, szczyptę soli i dokładnie mieszam. Liście świeżego jarmużu myję, usuwam zgrubiałe części i porządnie maceruję w oleju z przyprawą. Wykładam na papier do pieczenia, piekę przez około 10-15 minut aż staną się przyjemnie chrupiące.

Na patelni po macerowaniu jarmużu podprażam płatki quinoa z łyżeczką sosu sojowego. Wszystkie przygotowane składniki mieszam w misce, dodaję kawałki jabłka, plasterki kokosa, świeże liście bazylii. Najlepiej smakuje na ciepło.

Przepis na sałatkę z pieczonego jarmużu, quinoa z pieczarkami i jabłkiem
Czas przygotowania:
45 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak