Przepisy

Sałatka Trendy Lunch z pieczonymi batatami

autor: Maia Sobczak Obiady

Składniki:

  • 1 saszetka TL quinoa
  • 2 bataty + oliwa do pieczenia
  • Spora garść świeżego szpinaku
  • 1/3 szklanki żurawina suszona
  • Awokado

Jak przygotować:

Bataty obieramy, kroimy w kostkę, oblewamy oliwą i oprószamy solą. Mieszamy i wykładamy na brytfankę z papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni. TL gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Szpinak myjemy i siekamy niezbyt drobno. Awokado kroimy na kostkę. Ugotowaną mieszankę komosy mieszamy z batatami, szpinakiem, awokado i żurawina. Przygotowujemy sos mieszając razem wszystkie składniki. Oblewamy sałatkę przed samym podaniem.

Na sos:

  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 i ½ Musztardy dijon
  • ½ łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku

 

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_salatka-trendy-lunch-z-pieczonymi-batatami_299