Pyszny mhammas z karmelizowaną marchewką na kiszonej wodzie po ogórkach przepis

Pyszny mhammas z karmelizowaną marchewką na kiszonej wodzie po ogórkach

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 1 torebka mieszanki Trendy Lunch Mhammas z grzybami
  • 1/2 szklanki soku po kiszonych ogórkach
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 średnia marchewka
  • 2 plastry korzenia imbiru
  • pół łyżki syropu klonowego
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • mikro kiełki groszku do serwisu

Sposób przygotowania pysznego mhammas z karmelizowaną marchewką na kiszonej wodzie po ogórkach:

Marchewkę obieram, myję i kroję na talarki. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, dodaję plastry imbiru, świeżo mielony pieprz i cienkie plasterki marchewki. Przesmażam je przez 5-7 minut i jeszcze lekko twarde polewam syropem klonowym. Pięknie karmelizowane zdejmuję z patelni. 

Torebkę Trendy Lunch rozcinam, w garnku rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i podprażam na nim mieszankę. Zalewam wodą z ogórków, dolewam wody i gotuję aż mieszanka wchłonie cały płyn. Dosmaczam mieszankę sosem sojowym, nie jest to konieczne oczywiście. Wykładam ciepłą do miski, dodaję marchewkę, kiełki groszku i podaję od razu.

Lubię ją czasami polać odrobiną miodu eukaliptusowego lub innego, który akurat mam w domu. Można ten miód wymieszać z odrobiną sosu sojowego dla zaostrzenia smaku.

Pyszny mhammas z karmelizowaną marchewką na kiszonej wodzie po ogórkach przepis
Czas przygotowania:
35 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak