Przepis na polędwiczkę w szynce na Trendy Lunch z mhammas

Polędwiczka w szynce na Trendy Lunch z mhammas

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 2 saszetki Trendy Lunch z mhammas
  • 2 szalotki
  • 1 czosnek
  • Bulion do podlewania (ewentualnie woda z sosem sojowym)
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g suszonej szynki
  • 1 łyżka oliwy
  • marchewki
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania polędwiczek w szynce na Trendy Lunch z mhammas:

Polędwicę nasmarować sosem sojowym, oliwą i musztardą. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Okręcić w szynkę i posmarować oliwą. Rozgrzać dużą patelnię, położyć polędwicę i obsmażyć na złoty kolor po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika, piec przez 15-20 minut. Wyjąć mięso i odłyżyć na kilka minut by odpoczęło. W międzyczasie szykuje też TL. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szalotkę siekamy, wrzucamy na oliwę i oprószamy solą. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i zawartości saszetek. Smażymy przez chwilę po czym podlewamy bulionem. Gotujemy i stopniowo wlewamy bulion do momentu gdy mhammas będzie miękki. Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paski wzdłuż (np. na 4 części) i smażymy na maślę klarowanym oprószone solą i pieprzem do momentu gdy będą podpieczone ale nadal dość chrupkie. Polędwicę pokroić na około 2 cm kawałki. Podawać na TL z marchewkami.

Przepis na polędwiczkę w szynce na Trendy Lunch z mhammas
Czas przygotowania:
90 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie