Przepisy

Pierś kaczki z sosem żurawinowym i Trendy Lunch z kapustą i grzybami

autor: Zabawa w gotowanie Obiady

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • Sól, pieprz
  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 500 ml wody
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
  • 1 saszetki TL z grzybami i kapustą
  • Kilka brukselek
  • 1 mała cebula

Jak przygotować:

Możemy zacząć od przygotowania sosu żurawinowego. W wodzie umieścić owoce, dodać cukier i sok z pomarańczy, gotować tak długo aż żurawina popęka a sos zgęstnieje. Możemy zmiksować blenderem lub zostawić sos z kawałkami owoców.

Piersi kaczki ponacinać w kratkę na skórze, uważaj by nie uszkodzić mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Położyć na zimnej patelni skórką do dołu i podgrzewać na średnim ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Powinno to potrwać ok.15 minut. Po tym czasie odrówić i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Przełożyć piersi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.1o minut. Wyłożyć mięso na talerz by odpoczęło kilka minut. W tym czasie cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażyć do zarumienienia, dodać poszatkowaną brukselkę, podlać delikatnie wodą i dusić do momentu aż będzie miękka. Dodać ugotwany według wskazówek TL i wymieszać. Po tym czasie pokroić w plastry. Podawać z przygotowanym TL i sosem żurawinowym.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_piers-kaczki-z-sosem-zurawinowym-i-trendy-lunch-z-kapusta-i-grzybami_332