Przepisy

Pęczak z pomarańczą i gruszką

autor: Maia Sobczak Desery

Składniki:

  • 1/2 szklanki pęczaku kujawskiego Melvit
  • 2 gruszki
  • łyżka masła klarowanego
  • sok wyciśnięty z 1dużej pomarańczy
  • 1 obrana pomarańcza
  • szczypta utartej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • kilka listków świeżej bazylii

Jak przygotować:

Pęczak przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam szklanką wody i gotuję aż wchłonie wodę.
Gruszki myję, jedną obieram ze skórki, z obu wycinam gniazda nasienne i kroję na średnie kawałki.
Ucieram odrobinę skórki pomarańczowej, wyciskam sok z jednej pomarańczy, drugą obieram i filetuję (czyi wycinam kawałki z błonki).
Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gruszki i kawałki pomarańczy zalewam sokiem z pomarańczy, posypuję cukrem, cynamonem, kardamonem, szczyptą utartej skórki i wstawiam na około 15-20 minut. Gotowe mieszam z pęczakiem i serwuję z listkami świeżej bazylii lub mięty.

Smacznego!

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_peczak-z-pomarancza-i-gruszka_97