Przepis na Pasztet marchewkowy z chilli i pieprzem marynowanym

Pasztet marchewkowy z chilli i pieprzem marynowanym

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

Sposób przygotowania pasztetu marchewkowego z chilli i pieprzem marynowanym:

Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Czosnek, chilli i cebulę szatkuję. W garnku z grubym dnem rozpuszczam niemal całe masło, wrzucam gałązkę tymianku, cebulę , czosnek i pozostałe warzywa. Torebkę Trendy Lunch otwieram nożyczkami, przesypuję zawartość do garnka i podsmażam przez 10 minut mieszając. Następnie dodaję świeżo mielony pieprz, dolewam szklankę z okładem wody i gotuję aż warzywa zmiękną a kasza wchłonie całą wodę. 

Odstawiam z ognia, rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję małą keksówkę lub okrągłą małą tortownicę masłem i przesypuje mąką orkiszową Melvit. 

Do garnka dodaję marynowany pieprz, chilli, sos sojowy i całość miksuję blenderem na gładką masę. 

Ostrożnie przekładam do wybranej foremki, po wierzchy smaruję masłem, posypuję listkami tymianku i grubą solą morską. Wstawiam do pieca na około 30 minut.

Sprawdzam czy jest wystarczająco podpieczony, jeśli wierzch jest chrupiący boki powinny być też gotowe. Na chwilę zmniejszam temperaturę do 160 i chwilę go przytrzymuję w środku jeśli nie jestem pewna. Czas jest uzależniony od wysokości formy którą wybrałam.

Pasztet odstawiam do przestygnięcia, serwuję z ulubioną musztardą albo lekkim sosem chrzanowym. 

P.S. jeśli masz większą tortownicę zwiększ produkty dwukrotnie.

Przepis na Pasztet marchewkowy z chilli i pieprzem marynowanym
Czas przygotowania:
90 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak