Przepisy

Pasztet marchewkowy z chilli i pieprzem marynowanym

autor: Maia Sobczak Kolacje

Składniki:

  • 1 torebka Trendy Lunch Orkisz, Vermicelli, pomidory Melvit
  • 2-3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 2 gałązki tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • czubata łyżka masła klarowanego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta grubszej soli morskiej
  • łyżeczka marynowanego pieprzu
  • niewielki kawałek poszatkowanej papryczki chilli (chyba że lubisz ostrzejsze to dodaj więcej)
  • mąka orkiszowa Melvit do obsypania formy

Jak przygotować:

Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Czosnek, chilli i cebulę szatkuję. W garnku z grubym dnem rozpuszczam niemal całe masło, wrzucam gałązkę tymianku, cebulę , czosnek i pozostałe warzywa. Torebkę Trendy Lunch otwieram nożyczkami, przesypuję zawartość do garnka i podsmażam przez 10 minut mieszając. Następnie dodaję świeżo mielony pieprz, dolewam szklankę z okładem wody i gotuję aż warzywa zmiękną a kasza wchłonie całą wodę. 

Odstawiam z ognia, rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, smaruję małą keksówkę lub okrągłą małą tortownicę masłem i przesypuje mąką orkiszową Melvit. 

Do garnka dodaję marynowany pieprz, chilli, sos sojowy i całość miksuję blenderem na gładką masę. 

 

Ostrożnie przekładam do wybranej foremki, po wierzchy smaruję masłem, posypuję listkami tymianku i grubą solą morską. Wstawiam do pieca na około 30 minut.

Sprawdzam czy jest wystarczająco podpieczony, jeśli wierzch jest chrupiący boki powinny być też gotowe. Na chwilę zmniejszam temperaturę do 160 i chwilę go przytrzymuję w środku jeśli nie jestem pewna. Czas jest uzależniony od wysokości formy którą wybrałam.

Pasztet odstawiam do przestygnięcia, serwuję z ulubioną musztardą albo lekkim sosem chrzanowym. 

P.S. jeśli masz większą tortownicę zwiększ produkty dwukrotnie.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_pasztet-marchewkowy-z-chilli-i-pieprzem-marynowanym-_264