Przepisy

Owsianka z rabarbarem z jogurtem, Rajmanem i czerwonym pieprzem

Przekąski

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich Melvit
  • 1,5 szklanki mleka/ mleka ryżowego/ świeżego soku jabłkowego/ wody
  • 4 łyżki miodu – do rabarbaru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łodyga rabarbaru
  • skórka z jednej cytryny
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżki miodu do truskawek
  • szklanka eko jogurtu
  • 4 łyżeczki Rajmana
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 5 łyżek octu balsamicznego

Jak przygotować:

Płatki owsiane gotujemy w mleku (34 minuty).
Rabarbar obieramy i kroimy na 1,5 cm kawałki. Następnie na patelnię wlewamy miód, masło, skórkę z cytryny i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy rabarbar i karmelizujemy go, domomentu uzyskania ładnego złotego koloru.
Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Pieprz czerwony rozgniatamy, lub ucieramy w moździerzu.
Rozgnieciony pieprz wsypujemy do octu balsamicznego, do którego dodajemy również miód. 
Do przygotowanej marynaty wkładamy truskawki. ( Można zamarynować je wcześniej i przechowywać w lodówce).
Owsiankę serwujemy z łyżką jogurtu rabarbarem i marynowanymi truskawkami, całość polewamy odrobiną Rajmana.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_owsianka-z-rabarbarem-z-jogurtem-rajmanem-i-czerwonym-pieprzem_116