Przepisy

Mhammas z ręcznie ucieranym pesto z liści rzodkiewki

autor: Maia Sobczak Obiady

Składniki:

Jak przygotować:

Torebkę Trendy Lunch rozcinam a zawartość wsypuję do rondla. Chwilę podprażam na łyżce oleju z odrobiną soli, zalewam 

szklanką wody i gotuje aż mieszanka wchłonie wodę. Odstawiam pod przykryciem.

Liście rzodkiewki myję, delikatnie osuszam i szatkuję na drobno. Migdały podprażam na suchej patelni a potem kroję je na mniejsze części, czosnek obieram, rozgniatam nożem na desce i szatkuję z dodatkiem soli.

Do kamiennego moździerza wrzucam poszatkowane liście i ucieram je porządnie z dodatkiem soli, czosnku i pociętych prażonych migdałów. Na koniec dodaję oliwę, płatki drożdżowe i sok z cytryny. Całość jeszcze raz mieszam, próbuję i część mieszam z ugotowaną mieszanką Trendy Lunch. Dodaję świeże listki mięty i podaję jako osobne danie albo dodatek do czegoś większego. Świetnie spisuje się na pikniku albo jako dodatek do grillowanych warzyw czy owoców. W słońcu i na świeżym powietrzu wszystko smakuje zupełnie inaczej.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_mhammas-z-recznie-ucieranym-pesto-z-lisci-rzodkiewki_296