Przepisy

Mazurek z daktylowym karmelem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej Melvit
  • 1,5 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego
  • ¼ szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Jak przygotować:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy możliwie jak najszybciej. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na ½ godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt kwadratu lub prostokąta, formujemy nieco wyższe boki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 15 minut. Studzimy. Przygotowujemy karmel miksując wszystkie składniki w pojemniku blendera ręcznego. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Karmel rozsmarowujemy na upieczonym spodzie. Dekorujemy czekoladą i bakaliami.

Smacznego!

Karmel:

3/4 szklanki daktyli (moczonych kilka godzin)

2 łyżki masła orzechowego

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki wody z moczenia daktyli

Różne bakalie do dekoracji

 

 

 

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_mazurek-z-daktylowym-karmelem_207