Przepisy

Lazania z cukinii z pomidorowym Trendy Lunch

autor: Zabawa w gotowanie Obiady

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 kulki mozzarelli
  • Spora garść świeżego jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 saszetki TL z pęczakiem i soczewicą
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • Sól, pieprz,
  • Szczypta cukru do smaku
  • Oliwa do smażenia

Jak przygotować:

Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na dość cienkie plastry. Jarmuż odrywamy z twardych łodyg, siekamy. Mozarellę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy aż się zarumieni. Oprószamy solą. Po chwili dodajemy czosnek oraz zawartość saszetek TL. Smażymy przez chwilę, zalewamy ok 200 ml wodą i gotujemy. Gdy wchłonie wodę sprawdzamy czy jest pęczak jest miękki, jeśli nie podlewamy jeszcze trochę wody. Gdy pęczak będzie dość miękki, może być al dente, wlewamy passatę, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 10 minut. W razie konieczności doprawiamy jeszcze do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwy. Cukinię, sos, jarmuż, mozzarella. I tak do momentu aż zużyjemy składniki. Na górze powinna być cukinia, sos i mozzarella. Pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 minut.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_lazania-z-cukinii-z-pomidorowym-trendy-lunch_322