Przepisy

Kremowa kasza owsiana z granatem, słonymi orzechami laskowymi i listkiem mięty

autor: Maia Sobczak Desery

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy owsianej Melvit
  • 1 szklanka mleka ryżowego z wanilią
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • łyżka obranych orzechów laskowych zgniecionych
  • łyżka syropu klonowego
  • większa szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 świeżego granatu
  • kilka listków mięty

Jak przygotować:

Kaszę owsianą przepłukuję na sicie. Podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam mlekiem i gotuję aż wchłonie niemal całe mleko. Odstawiam pod przykryciem.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam orzechy dodając syrop klonowy, szczyptę pieprzu i sól aż się karmelizują. Wykładam kaszę na miseczkę, dodaję świeżo wyciśnięty granat i słodko-słone orzechy z listkiem mięty.

Smacznego!

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_kremowa-kasza-owsiana-z-granatem-slonymi-orzechami-laskowymi-i-listkiem-miety_101