Przepisy

Kasza gryczana z pieczonym rabarbarem, czosnkiem i rozmarynem

autor: Maia Sobczak

Składniki:

  • saszetka kaszy gryczanej Melvit
  • łyżka masła klarowanego
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka syropu klonowego 
  • świeżo mielony pieprz
  • sól wędzona do smaku (około szczypty)
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka jogurtu roślinnego naturalnego

Jak przygotować:

Torebkę kaszy gryczanej rozcinam, przesypuję do rondla i zalewam szklanką wody. Dodaję odrobinę masła klarowanego, szczyptę soli i gotuję aż wchłonie całą wodę. Jogurt roślinny mieszam z sosem sojowym. Rabarbar myję, kroję na około 10 cm kawałki . Czosnek obieram i wykładam do małej keksówki, dodaję rabarbar, masło klarowane, syrop klonowy, pieprz, sól wędzoną i wstawiam do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piekę pod przykryciem przez 15-20 minut. Ugotowaną kaszę wykładam do miseczki, układam na niej upieczony rabarbar z czosnkiem, polewam powstałym po pieczeniu sosem i jogurtem. Można dodać listki bazylii tajskiej albo innych ulubionych ziół.

 

 

 

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_kasza-gryczana-z-pieczonym-rabarbarem-czosnkiem-i-rozmarynem_216