Przepisy

Jesienne ciasto dyniowe

autor: Kasia Fenix Desery

Składniki:

  • 4 herbatniki pełnoziarniste
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich Melvit
  • 2 łyżki nasion chia z otrębami owsianymi Melvit
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka miodu
  • łyżeczka przypraw (cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa)
  • szklanka puree z dyni
  • 3/4 szklanki mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
  • 1/4 szklanki syropu z agawy/klonowego ew. miód

Jak przygotować:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Wszystkie składniki na spód zblenduj. Przełóż do aluminiowej formy do pieczenia i przyciśnij dokładnie. Piecz ok. 10 minut. Pozostaw do wystygnięcia. Połącz wszystkie składniki na dyniowa masę. Zblenduj na jednolitą i gładką masę. Przełóż na upieczony i wystudzony spód. Piecz przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz ok 25-30 minut. Ciasto pozostaw do wystygnięcia. Podawaj z jogurtem greckim z dodatkiem soku z cytryny i laska wanilii.

Smacznego!

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_jesienne-ciasto-dyniowe_40