Przepisy

Jabłka z kaszą gryczaną białą i miętą

autor: Maia Sobczak Desery

Składniki:

  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej białej Melvit
  • 1/4 szklanki białego wina półsłodkiego zmieszanego z 1/4 szklanki wody
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 średniej wielkości jabłka, najlepiej jedno słodkie drugie kwaśne
  • łyżka lub dwie masła klarowanego
  • 2 łyżeczki brązowego cukry trzcinowego
  • garść świeżej mięty

Jak przygotować:

Kaszę gryczaną płuczę na sicie, podprażam na odrobinie masła klarowanego, zalewam mieszanką wina z wodą i gotuję na wolnym ogniu, aż wchłonie prawie całą wodę. Odstawiam pod przykryciem na kilka chwil.

Świeżą miętę szatkuję lub wybieram najmniejsze listki. Jabłka myję, wycinam gniazda nasienne i kroję na łódeczki razem ze skórką. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na dużym ogniu jabłka z dodatkiem cukru, dodaję świeżo mielony pieprz i szczyptę soli.

Ugotowaną kaszę gryczaną mieszam ze świeżą miętą i serwuję z pięknie podsmażonymi jabłkami.

Smacznego!

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_jablka-z-kasza-gryczana-biala-i-mieta_94