Przepisy

Hummus

autor: Kasia Fenix Śniadania

Składniki:

  • 200 g cieciorki Melvit
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • sól
  • 2 łyżki Tahiti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • natka pietruszki

Jak przygotować:

Zalej cieciorkę wodą i pozostaw na noc. Natępnego dnia gotuj ją co najmniej 40 min. na wolnym ogniu do momentu, aż pojedyńcze ziarno będzie można bez problemu zgnieść. 

Ugtowane ziarna, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, kminek, sól, tahini oraz wodę zblenduj na idealnie kremową masę. Możesz dodać więcej soku z cytryny, czosnku, kminku i soli według uznania. Na koniec wymieszaj go z drobno posiekaną natk pietruszki.

Gotowy humus przełóż do miski i skropl oliwą z oliwek. Możesz podawać go jako dip do surowych warzyw (ogórki, seler naciowy), z chlebkami pita lub jako pasta do smarowania chleba (przepis na chleb).

 

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_hummus_9