Przepisy

Grillowane pieczarki portobello z garścią soczystej kolendry

autor: Maia Sobczak Kolacje

Składniki:

  • 3-4 pieczarki portobello
  • 1 torebka mieszanki Trendy Lunch z burakiem
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 1/2 zielonego ogórka
  • solidny pęczek zielonej kolendry
  • mały ząbek czosnku
  • pestki z połowy granatu
  • łyżka oliwy sezamowej
  • łyżeczka musztardy miodowej
  • pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie resztka jogurtu naturalnego, roślinnego do serwisu

Jak przygotować:

Pieczarki delikatnie oczyszczam i odłamuję nóżki. Nóżki szatkuję na drobno.

Torebkę Trendy Lunch rozcinam nożyczkami. W rondlu podsmażam na maśle klarowanym nóżki pieczarek, wsypuję mieszankę Trendy Lunch i zalewam szklanką ciepłej wody. Gotuję aż mieszanka wchłonie całą wodę. 

 

Ogórka obieram i kroję w kostkę, kolendrę szatkuję.

Ząbek czosnku obieram i szatkuję na drobno, pestki granatu wyłuskuję do miseczki i dodaję do ugotowanej mieszanki z czosnkiem.  Na końcu kostki ogórka, poszatkowaną kolendrę i olej sezamowy wymieszany z musztardą. Całość mieszam w rondlu, doprawiam solą i pieprzem. Można mieszanką oliwy i musztardy wysmarować same pieczarki przed grillowaniem, zapieką się wtedy przepysznie i przejdą tym smakiem lub ugrillować soute jak poniżej.

 

Pieczarki wrzucam na chwilę na grilla i podpiekam z obu strom. Faszeruję przygotowaną mieszanką i podaję jeszcze ciepłe z odrobiną jogurtu naturalnego. Lubię do niego dodać utartą skórkę z cytryny, jest odświeżająca i  zdecydowani pomaga w trawieniu.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_grillowane-pieczarki-portobello-z-garscia-soczystej-kolendry_293