Przepisy

Fasolowe brownie z sosami

autor: Kasia Fenix Desery

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli Melvit – ugotowanej (waga przed ugotowaniem)
  • 4 jajka
  • 2 banany
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao
  • naturalny słodzik ( ½ szklanki ksylitolu lub 3 łyżki miodu)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • Polewa czekoladowa:
  • gorzka czekolada (80-99% kakao)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki kakao
  • Polewa truskawkowa
  • 500 g truskawek

Jak przygotować:

Do miski włóż ugotowaną fasolę, jajka, banany, olej kokosowy, kakao, sodę oraz dowolny słodzik. Dokładnie zmiksowaną masę przełóż do tortownicy (nie ma znaczenia jakiego kształtu), piecz ok. 45 min w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu odstaw brownie do wystygnięcia.

POLEWA CZEKOLADOWA:
Na garnku z gotującą się wodą postaw miskę z pokruszoną czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści dodaj mleko i kakao. Wymieszaj dokładnie.

POLEWA TRUSKAWKOWA:
Zmiksuj truskawki.
Wystudzone ciasto pokrój w kwadraty i polej ulubioną polewą. Udekoruj ulubionymi sezonowymi owocami.

Smacznego!

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_fasolowe-brownie-z-sosami-_132