Przepisy

Deser Świąteczny

autor: Zabawa w gotowanie Desery

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 i ½ szklanki mleka roślinnego + ½ szklanki w razie potrzeby
  • Miód lub syrop klonowy
  • Kilka upieczonych pierników

Jak przygotować:

Kaszę podprażamy w garnku, pilnując by się nie przypaliła. Po chwili zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez ok 15 minut. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 15 minut. Kaszę miksujemy blenderem ręcznym z dodatkiem mleka jeśli budyń będzie zbyt gęsty. Dosładzamy miodem lub syropem według uznania i miksujemy. Pierniki kruszymy, zostawiamy dwa najmniejsze do dekoracji. Wsypujemy na dno małego słoiczka, nakładamy 2 łyżki budyniu, posypujemy pierniczkami, nakładamy kolejne dwie łyżki budyniu i dekorujemy piernikiem :)

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_deser-swiateczny_262