Przepisy

Deser ryżowy z lodami truskawkowymi

autor: Zabawa w gotowanie Desery

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu Basmati Indie
  • 250 ml mleka ryżowego
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • 200 g truskawek
  • 1 banan
  • 60 ml mleka ryżowego
  • mięta do podania

Jak przygotować:

Ryż gotujemy w mleku ryżowym z dodatkiem kakao. Gdy będzie miękki i wchłonie cały płyn dodajemy syrop w razie potrzeby. Truskawki obieramy z szypułek i myjemy. Banana obieramy. Owoce wrzucamy do blendera kielichowego, zalewamy mlekiem i miksujemy. Gotowy koktajl przelewamy do pojemnika i zamrażamy przez ok 2-3 godziny, co pól godziny mieszamy. Możemy również użyć mrożonych owoców, wtedy pomijamy etap zamrażania tylko od razu podajemy wkładając do słoiczka ryż na zmianę z lodami. Dekorujemy miętą.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_deser-ryzowy-z-lodami-truskawkowymi_220