Przepisy

Danie z ryżem basmati Indie

autor: Maia Sobczak Obiady

Składniki:

  • 1 saszetka  ryżu basmati Melvit
  • 2 plasterki korzenia kurkumy
  • 2 plasterki korzenia imbiru
  • szczypta soli 
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 młode marchewki
  • 1 młody por
  • 3 młode, śliczne pietruszki
  • 1 młody seler + solidna gałązka liści  selera
  • garść młodego bobu
  • 2 plasterki cytryny ze skórą 
  • łyżka masła klarowanego
  • płaska łyżka syropu klonowego
  • sok wyciśnięty z 1 całej cytryny

Jak przygotować:

Warzywa dokładnie myję i oskrobuję. Marchewki kroję na połówki, pora i selera też. Saszetkę z ryżem rozcinam, w rondlu rozgrzewam plastry kurkumy, gałązkę liści selera, dwie łyżeczki masła klarowanego, wsypuję ryż i dodaję plastry imbiru. Przesmażam mieszając przez około 2 minuty, zalewam szklanką wody, dokładam warzywa i młody bób, ale tylko na około 5 min. po tym czasie odławiam je delikatnie na talerz. Ryż gotuję do momentu, aż niemal wchłonie całą wodę. Odstawiam rondel z ryżem pod przykryciem żeby ryż doszedł. Bób delikatnie obieram ze skórki. Na patelni rozgrzewam pozostałe masło, układam marchewki, pietruszki  i selera, smażę na wysokim ogniu, aż się ładnie zarumienią. Za chwilę na patelnię trafia por, świeżo mielony pieprz, bób, szczypta soli, 2 plasterki cytryny i syrop klonowy. Całość smażę dosłownie 3 minuty cały czas energicznie poruszając patelnią. Na koniec całość skrapiam niewielką ilością soku z cytryny, dodaję dwie łyżki wody i zestawiam z ognia.

 

Do rondla z ryżem dodaję sok z cytryny, mieszam, odławiam imbir i plastry kurkumy widelcem. Ryż wykładam do miski lub na talerz, układam na nim podsmażone warzywa razem z odrobiną sosu z patelni. Podaję na ciepło, właściwie od razu…ukradkiem oblizując resztki pysznego sosu z patelni.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_danie-z-ryzem-basmati-indie_225