Przepisy

Ciasto z rabarbarem

autor: Maia Sobczak Desery

Składniki:

Jak przygotować:

Gruszkę, jabłko i rabarbar obieram i kroję na mniejsze części. Przekładam do miski, dodaję łyżkę cukru trzcinowego i mieszam rękoma. Piekarnik nastawiam na około 180-200 stopni.

Do większej miski przekładam masło klarowane, mąki, łyżkę cukru, szałwię hiszpańską i wyrabiam delikatnie ciasto. Można wstawić je na 15 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkowuję na blacie podsypanym mąką na dość cienki kawałek, jest delikatne więc trzeba na nie uważać. Ciasto przekładam do średniej wielkości formy na tartę lub tortownicę ( średnica 20-24cm) tak żeby nadmiar ciasta wykładał się na zewnątrz. Do środka przekładam owoce, zawijam nadmiarem ciasta i podsypuję z wierzchu łyżeczką cukru.

Piekę przez 30 minut, aż całość pięknie się zarumieni.

 

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_ciasto-z-rabarbarem_142