Przepisy

Bulgur, smażone migdały, winogrona i natka pietruszki

autor: Maia Sobczak Obiady

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur Melvit
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • plaster świeżego imbiru
  • czubata łyżka masła klarowanego
  • duża kiść winogron (najlepiej bez pestkowych)
  • garść podsmażonych migdałów
  • 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
  • większa szczypta cynamonu
  • garść poszatkowanej natka pietruszki

Jak przygotować:

Kaszę przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego z dodatkiem świeżego imbiru, zalewam sokiem jabłkowym, wodą i gotuję aż wchłonie płyn.
Winogrona myję, kroję na pół i podsmażam na maśle klarowanym z łyżeczką cukru. Podsmażone mieszam z kaszą i poszatkowaną natką pietruszki. Migdały porządnie podprażam na maśle klarowanym z dodatkiem cynamonu i łyżeczki cukru. Kasze serwuję w szklance z prażonymi, cynamonowymi migdałami na wierzchu.

Smacznego!

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_bulgur-smazone-migdaly-winogrona-i-natka-pietruszki_105